Näin Filippiineillä

30.3.2023

Filippiineillä elintarvikealan neuvottelumahdollisuudet kyntävät jälkijunassa verrattuna moniin muihin aloihin, joilla käydään jopa kolmikantaisia neuvotteluja työntekijöiden, työnantajien ja valtiovallan kesken.

Hankkeessa keskitytään toimimaan erityisesti pikanuudelien ja keksien tuotannon, juomien tuotannon, säilyketeollisuuden, lihanjalostuksen sekä ruoan kuljetus- ja pakkausteollisuuden aloilla.

Hankkeen tavoitteena on nostaa elintarviketeollisuuden järjestäytymisastetta, kerätä kaikki pikku liitot yhteen ja saavuttaa sen myötä yksi yhteinen työehtosopimus alalle. Nyt alalla toimii lukuisten konsernien jokaisessa tehtaassa oma liittonsa joilla omat työehtonsa. Esim. Pepsi 90 tehdasta. Silloin pystyttäisiin todella neuvottelemaan ja mahdollisuudet saada merkittäviä muutoksia toimeentulon kanssa kamppaileville työntekijöille paranisivat

Koulutuksen myötä moni työntekijä tietää, että heillä todella on oikeus järjestäytyä ja saada sen myötä vakituiset työsuhteet. Suurin osa tehtaiden työntekijöistä on ulkoistettuja.

Filippiinit on vuodesta 2017 ollut yksi maailman kymmenestä huonoimmasta maasta työntekijän näkökulmasta. Ay-toiminta on Filippiineillä vaarallista, sillä jäseniä uhkaillaan ja aktiiveja pidätetään ja tapetaan ilman oikeudenkäyntejä. SASKilla on hankkeet myös kotiapulaisille ja metalli työläisille Filippiineillä.

Lisää tietoa kiinnostuksen nälkään SASK.fi ja SASK:n YouTube-kanavalta.

Kaisu Ahola & Niko Ihamäki
Solidaarisuusjaosto
PAM Lahden seudun osasto 062 ry