SASK kevätkokous ja muutoksen tuulet

19.6.2023

SASK:n kevätkokous oli 14.6.23 Hakaniemessä, meiltä paikalla oli Kaisu. Kokouksessa puhuttiin paljon viime vuodesta ja raapaistiin myös tulevaa.

Jo ennen kokouksen alkua saatiin uutisia hallitusneuvotteluista, että ulkoministeriön kehitysyhteistyörahoista leikataan neljässä vuodessa reilu 1 miljardi. Ulkoministeriön kehitysyhteistyörahoitus on SASK:n suurin tulon lähde. Ei ole ihan varmaa, mitä tämä tarkoittaa. Ukrainan sodan alusta asti, Ukraina on ollut Suomen suurin tuen saaja. Vielä pari kuukautta sitten Ukrainalaisten avustukseen käytetty raha ei tullut kehitysyhteistyörahoista.

Sitten itse kokoukseen, siirryn suoraan toimintakertomukseen ohi tylsän osuuden.

Ukrainan sota ja Suomen NATO jäsenyys näkynyt toiminnassa ja mielipiteissä maailmalla. Latinalainen Amerikka vastustaa USA:ta. Neuvostoliitto tuki Etelä-Afrikkaa taistelussa apartheidiä vastaan ja Etelä-Afrikan AY-johto oli pari kuukautta sitten vierailulla Venäjällä. Afrikassa käydään myös vahvaa keskustelua kolonialistisesta perimästä ja NATO jäsenyys on vaikuttanut keskusteluihin tai Afrikassa on voimaannuttu ja ruvettu nostamaan kissa pöydälle, jos jokin asia häiritsee.

Jäsenjärjestöjen maksut putoavat, myös maailmalla.

Rahassa mitattuna toiminta jakautuu: 44% Afrikassa,  43% Aasiassa ja loput Latinalaisessa Amerikassa. SASK toimii siellä, missä AY-oikeuksia loukataan, maiden bk ei vaikuta niin suuresti. Korona vaikeutti AY toimintaa globaalissa etelässä.

Eduskuntavaaleihin varauduttiin jo etukäteen, kaikkia vapautuneita virkoja ei ole täytetty.

Ulkoministeriön voimassa oleva rahoitus myöntö

Viime vuosi 4,1milj

Tälle vuodelle 4milj

Vuodelle 2024 4milj

Vuodelle 2025 4milj

Tuleeko leikkauksia? Mahdollista.

Tutkimus kansalaisten mielikuva kehitysyhteistyöstä on muuttunut, ennen Afrikan lapset nyt Ukrainan sota. Myös miesten ja naisten käsitykset kehitysyhteistyöstä ovat eroamassa voi vaikuttaa tulevaisuudessa SASKin toimintaa jäsenjärjestöjen mielipiteen muutoksen kautta. Osa on toimintakertomuksesta ja osa siihen liittyvästä keskustelusta.

Sitten käytiin läpi viime vuoden talous asiat. Mistä tuli rahaa ja mihin sitä meni? Vielä pari nuijan kopautus kohtaa, ennen kokouksen päätöstä ja kotiin.

Lisää tietoa kiinnostuksen nälkään SASK.fi ja SASK:n YouTube-kanavalta.

Kaisu Ahola & Niko Ihamäki
Solidaarisuusjaosto
PAM Lahden seudun osasto 062 ry